Kuchnia

Smakolyki

Obłędne babeczki kokosowe 'na bogato' ;-) z dżemem malinowym, kremem z białej czekolady, prażonym kokosem i pralinkami. Każda, absolutnie każda część składowa babeczek jest pyszna, a kiedy przebijacie się widelczykiem przez wszystkie warstwy i próbujecie ich razem - smakują po prostu niebiańsko. Dopełniają moją blogową serię Ferrero- próbowaliście może babeczek Rocher? Bardzo polecam!

Uwaga: wieczór wcześniej należy przygotować krem z białej czekolady.

Składniki na około 12 - 14 babeczek:

150 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
120 g mąki pszennej
70 g wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, likier kokosowy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.

Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem z białej czekolady:

230 g białej czekolady, posiekanej
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

Ponadto:

pół szklanki dżemu malinowego lub truskawkowego
70 g wiórków kokosowych
12 pralinek Raffaello
Wiórki kokosowe wysypać na suchą patelnię i podprażyć, do złotego poloru, często mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić.

Wykonanie:

Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry (ja używam przyrządu do wydrążania jabłek choć są specjalne przyrządy do wydrążania babeczek, można też użyć łyżeczki). Wypełnić dżemem.

Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (np. Wilton 1M) i ozdobić babeczki. Krem obsypać wiórkami kokosowymi, na wierzch każdej babeczki wyłożyć Raffaello.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation