Kuchnia

kuchnia

Zupa kokosowa z cukinią i cytryną | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

1 puszka mleka kokosowego
1-2 cukinie
1/2 litra domowego wywaru
1 trawa cytrynowa (opcjonalnie)
1 cytryna
1 chili
2 listki limonki kaffir (opcjonalnie)
2 cm kłącza świeżego imbiru
1 łyżka dowolnej pasty curry
kawałek kory cynamonu
4 ziarenka kardamonu
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego nierafinowanego
sól morska do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinie pokrój w tzw. julienne specjalną obieraczką lub w cienkie plastry nacinając je wzdłuż ostrym nożem, aby uzyskać paseczki. Skrop je sokiem z 1/2 cytryny i odstaw.

Potnij pół dokładnie umytej cytryny w cienkie plasterki. Możesz odciąć skórkę. Zagotuj wywar w woku lub głębokiej patelni. Dodaj pastę curry oraz rozgniecioną trawę cytrynową i kłącze imbiru pocięte w cienkie paseczki. Gotuj chwilę i zamieszaj. Dodaj mleko kokosowe, cukinie, 1/2 chili w kawałku (resztę chili pociętą w paseczki dodaj do udekorowania zupy), kardamon i korę cynamonu. Gotuj chwilę i dopraw cukrem oraz włóż do zupy liście limonki kaffir (opcjonalnie). Dodaj plasterki cytryny. Posmakuj i dopraw według uznania. Zupa powinna mieć smak ostro-słodko-kwaśny.

Dodaj listki bazylii oraz pokrojoną w paseczki chili.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation