Design

Design

Grillowa sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem, musztardą i olejem rzepakowym

1/2 kg młodych ziemniaków
pęczek koperku
sos:
4-5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy francuskiej (tej z całą gorczycą)
1 łyżeczka miodu
2-3 ogórki kiszone
pieprz czarny

Ziemniaki gotujemy lub pieczemy zawinięte w folię aluminiową, studzimy i zdejmujemy z nich skórkę. Jeśli je dobrze wyszorujemy przed obróbką termiczną, można wówczas podać je ze skórką.
Kroimy w kostkę.
Sos:
Ogórki kiszone kroimy w mniejsze kawałki, wszystkie składniki sosu umieszczamy w naczyniu i rozdrabniamy blenderem niezbyt dokładnie, tak aby czuć było kawałeczki ogórków. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej kiszonych ogórków lub oleju, w zależności od potrzeby i naszego smaku...
Pokrojone ziemniaki mieszamy z sosem, posypujemy koperkiem i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation