Inne

dobre rady

Papryka słodka czerwona
Papryka to bardzo bogate źródło witaminy C, jest jej więcej niż w cytrynie i ma najwięcej tej witaminy spośród wszystkich warzyw.
Niestety witamina C jest w dużej mierze tracona podczas obróbki cieplnej, dlatego warto jadać paprykę na surowo jako dodatek do sałatek czy kanapek.
Papryka w zależności od koloru ma różną zawartość minerałów, witamin oraz wartość kaloryczną.
Najwięcej kalorii jest w papryce czerwonej a najmniej w zielonej, jednak najwięcej witaminy A ma właśnie papryka czerwona.
Kaloryczność papryki nie jest duża i wynosi od 20 kcal papryka zielona do 31 kcal papryka czerwona, dlatego nie należy wybierać papryki zielonej tylko ze względu na kaloryczność.
Papryka to bogate źródło magnezu, fosforu, potasu, witaminy A, C, K oraz kwasu foliowego który jest niezbędny w okresie ciąży gdyż dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz mózgu płodu.
Zawarte w papryce substancje odżywcze wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, działają moczopędnie i podnoszą odporność naszego organizmu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation