Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Aromatyczna karkówka w chrzanie

Po upieczeniu mięso jest kruche i soczyste. Idealne do szklaneczki dobrego, pszenicznego piwa.

Składniki:
1,5 kg chudej karkówki

Marynata:
1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżeczka dowolnej przyprawy do karkówki
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki ziaren kminku (nie polecam mielonego)
3 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
4 pełne łyżki oleju

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i nacieramy nią mięso.
Mięso wkładamy do naczynia z przykrywką i wstawiamy do lodówki na 24 godziny a następnie pieczemy mięso w 200 stopniach przez 2 godziny a następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15 minut. W tym czasie wierzch mięsa się zarumieni.

Do mięsa proponuję podać świeże pieczywo ( u mnie była to rustykalna bagietka z kminkiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation