Kuchnia

ciasta

CIASTO „Wariacje Agi”☺


Składniki biszkoptu makowego:
• Jajka 7 szt.
• Cukier 7 łyżek
• Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
• Mąka 4 łyżki
• Mak 3 łyżki

Składniki na blat kokosowy:
• Białka 3szt.
• Cukier 10 dag
• Wiórki kokosowe 15 dag

Krem
• Śmietana kremówka 1litr
• Serek mascarpone 50 dag
• Cukier puder 4 łyżki
• Śmietan fix 2 szt.

Mus
• Galaretki jagodowe 2 szt. ( wybór galaretek uzależniony od tego jakie dajemy owoce)
• Jagody 30-40 dag
Dekoracja
• Płatki migdałowe
• Biała czekolada

Opis:
1. Biszkopt: białka ubij na sztywno z cukrem. Miksując porcjami dodawaj żółtka, następnie wsyp mąkę,, proszek, mak i wymieszaj. Piecz ok.25min w temp.170C. Kiedy ciasto ostygnie przekrój je na 2 blaty.

2. Blat; białka ubij na sztywno z cukrem .Wsyp wiórki, wymieszaj. Wlej masę na blaszkę wyłożoną papierem i piecz 15 min. w temp.180c.Ostudź

3. Krem; kremówkę ubij z cukrem pudrem oraz śmietanfiksami. Zmiksuj serek mascarpone i wymieszaj z kremówką.

4. Mus: galaretki rozpuścić w 0,5l wody. Pozostawić do ostygnięcia. W blenderze przygotować mus z owoców i dodać ostudzona galaretkę.

5. Dekoracja: płatki migdałowe, czekolada biała starta na grubych oczkach.

Warstwy ciasta: jedną cześć biszkoptu makowego wyłóż na blaszkę i połóż połowę musu (musi być lekko tężejący aby nie wypłynął z ciasta), następnie połóż jedna cześć kremu i blat kokosowy, potem warstwa kremu, mus i druga cześć biszkoptu makowego. Reszta kremu pokryj wierzch ciasta, i udekoruj migdałami i czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation