Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Nerwuski fika

Składniki:

225ml mąki
50ml kakao, polecam te "z wiatraczkiem"
50ml cukru pudru
1/2 żółtka
100g masła

białko
100ml cukru pudru






Przygotowanie:

Mąkę i kakao przesiewamy, do mieszanki dodajemy cukier puder, pół żółtka i masło. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kulę, którą spłaszczamy i owijamy w folię. Wkładamy ją do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 15x30cm. Białka ubijamy z cukrem pudrem do konsystencji kremowej masy. Bezę rozprowadzamy na cieście i formujemy roladę. (W przepisie podane jest, żeby taką roladę schłodzić w lodówce przez 10 minut, jednak moja tak się rozlatywała, że od razu kroiłam i pominęłam ten punkt). Roladę kroimy na plastry o grubości około 1cm. Ciasto mocno się rozlatuje, ale to nie szkodzi - pomóżmy sobie rękoma formując ślimaczki. Krążek można złożyć na pół, jeśli tak jest nam wygodniej. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach. (Piekłam dłużej)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation