DIY - zrób to sam

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Biało - zielona kostka wiosenna
- kulinaria
wielkanoc,ciasta
- kobiece inspiracje

Biszkopt :
4 jajka
1/2 szk cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki tortowej ( czubate )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 maleńka szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku

Masa :
3 żółtka
500 ml mleka 3/2 %
4 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła

Pianka :
250 g jogurtu typu greckiego
1 szk kwaśnej śmietany 12 %
1/2 szk słodkiej śmietanki 18 %
3 łyżki cukru
45 g żelatyny do deserów
50 ml zimnej wody
80 ml wrzącej wody

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno.
W połowie ubijania dodawać cukier, gdy piana jest ubita dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać barwnik, delikatnie wymieszać i potem dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia ale mieszać na najmniejszych obrotach.
Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki w 2/3 wysokości.

MASA :
Garnek przelać zimną wodą, wlać połowę mleka i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
Gotować do momentu zgęstnienia budyniu.
Zakryć go pokrywką i wystudzić.
Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu u trzeć masę.

PIANKA :
Jogurt i obie śmietany oraz cukier wymieszać.
Do zimnej wody wsypać żelatynę, wymieszać i wlać wrzątek.
Wymieszać i dodać do wymieszanych składników.
Wstawić do lodówki ale kontrolować aby za mocno pianką się nie ścięła.

PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkopta grubszą część w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny.
Na biszkopt wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć tężejącą piankę.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation