Kuchnia

Przystawki

Zupa krem ze świeżego ogórka
Autor: Łucja

Bardzo smaczna zupka, powiedziałbym nawet że jedna z moich ulubionych :) choć mój mąż ostatnio zmienił swój typ, dla mnie, wciąż jest jedną z najlepszych!! Musicie koniecznie spróbować, jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowała :) Polecam!!
U nas od rana sypie śnieg :) coraz piękniej za oknem i bardzo zimowo nam się już zrobiło!! ponieważ za szybko jeszcze na sanki, a spacer w takim mokrym śniegu to żadna przyjemność, by uprzyjemnić sobie dzień spędzony w domu, zagnietliśmy ciasto na pierniczki i jutro będziemy wykrawać wzorki i piec :)
Synuś ostatnio dużo więcej uczestniczy w pracach kuchennych niż córcia, siedzi na podłodze i pokazuje paluszkiem, żeby go wsadzić na blat :) głośno przy tym krzyczy "ge" :)))

Składniki:

1 i 1/4 litra wody
2 kostki rosołowe
300 g zielonego ogórka, (daję więcej)
100 g śmietankowego serka topionego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
uniwersalna przyprawa do zup (nie używam)
1 łyżeczka koperku
200 ml śmietany kremówki (30%)
sól, pieprz


Ogórki umyć, odkroić z obu stron końcówki, pokroić w plastry. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować ok. 10 minut, po tym czasie wrzucić kostki rosołowe, pokrojony w plasterki serek topiony. wszystko razem zmiksować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka, dodać śmietankę i gotować jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać na talerze, posypać koperkiem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)

Źródło: Książka dołączona do robota kuchennego Thermomix


Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Zupy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation