DIY - zrób to sam

Jedzenie

Drożdżowa Babka Pomarańczowa
Składniki:

225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
25 g drobnego cukru (lub więcej)
7 g drożdży instant
100 g rozpuszczonego masła
3 ubite jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Natłuścić oraz obsypać delikatnie mąką formę z kominkiem o średnicy 20 cm ( u mnie 24 cm).

Wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże w misce. Dodać roztopione masło, jajka, skórkę i sok z pomarańczy i wyrobić robotem (lub wymieszać drewnianą łyżką). Ciasto będzie dość płynne. Przelać do przygotowanej formy, nakryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 25 minut. Odstawić do lekkiego ostygnięcia w formie. Posypać cukrem lub polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation