Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort czekoladowy z bananami - Przepis
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
9 łyżek cukru
9 łyżek oleju
9 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
2 opakowania polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)
500ml mleka
4 łyżki cukru
200g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo:
5 bananów
200g słodkiej śmietany 30- 36%
trochę czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia miksować mikserem na najwyższych obrotach przez 1,5 min.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.
Banany obrać i przekroić wzdłuż lub pokroić na kawałki. Banany ułożyć na ostudzonym cieście.
Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić go w tortownicy.
Czekolady posiekać na małe kawałki.
Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu. (Lepiej smakuje, jeśli zamiast wody użyjemy mleka. Oczywiście można również przygotować polewę na wodzie. Proszę nie zapomnieć o cukrze). Dodać kawałki czekolady i ją roztopić. Masę wylać na banany. Pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
Śmietanę ubić i wyłożyć na górę zimnego ciasta. Posypać czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation