Kuchnia

ciasta

Babeczki śmietankowe -
34 dag mąki
20 dag zimnego tłuszczu
10 dag cukru pudru
3 żółtka
0.5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
2 jaja
BABECZKI ŚMIETANKOWE - sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z książki H. Lipińskiej i A. Woźniakowskiego - "Ciasta słodkie i wytrawne". Lekko zmodyfikowałam krem, bo wyszedłby ulepek. Jest napisane, że powinno wyjść 25 babeczek, ale mi wyszło 19. Może kwestia wielkości foremek i grubości krążków.
34 dag mąki
20 dag zimnego tłuszczu (najlepiej 10 dag masła i 10 margaryny)
10 dag cukru pudru
3 żółtka
Składniki posiekać ze sobą i szybko zagnieść. Na pół godziny schować do lodówki. A w międzyczasie...
Krem:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy (16 g, albo mniej, jeśli dajemy ekstrakt)
ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
10 dag cukru
2 żółtka i 2 całe jajka
Mleko zagotować. Jajka i żółtka utrzeć z cukrami i ekstraktem, oraz mąką ziemniaczaną. Cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko, jednocześnie szybko mieszając masę. Przelać z powrotem do garnka i zagęścić na małym ogniu, ubijając lekko trzepaczką, najlepiej rózgą. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Krążkami wylepiać natłuszczone foremki do babeczek. Nakładać krem (około 1 łyżki, nie za dużo, bo babeczki popękają!). Przykrywać krążkami ciasta, posmarowanymi z brzegu zimną wodą. Dobrze dokleić brzegi.
Piec około 20 minut w 190 stopniach.
Po ostudzeniu polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation