Inne

Dry dishes

Tarta makaronowa z kapustą białą
Składniki:

2 łyżki masła do wysmarowania formy

125 g makaronu nitki
1 łyżeczka soli
2 litry wody
1 łyżka oleju z oliwek

400 g kapusty białej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 cebula obrana
3 łyżki oleju
szczypta cukru

2 pomidory
150 g Creme fraiche (lub śmietany 30%)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 kromka chleba tostowego
100 g sera tartego
80 g salami

Przygotowanie:

Blachę wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 150°C obieg powietrza, elektryczny góra/dół 170°C.

Wodę i sól zagotować, wsypać makaron i gotować o połowę czasu mniej niż na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do miski i polać olejem z oliwek, wymieszać i zostawić na boku.

Kapustę (bez głąba) pokroić dość drobno, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ugnieść rękami.
Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej. Zeszklić około 3 minut, dodać kapustę, szczyptę cukru i dusić wszystko razem 20 minut.

Pomidory sparzyć 30 sekund we wrzątku, włożyć do zimnej wody na chwilę, wyciągnąć i i obrać ze skórki. Przekroić na pół, wykroić zieloną twardą część ze środka i pokroić je w plastry.

Smietanę, jajko, sól i pieprz wymieszać na gładką masę.
Chleb tostowy rozdrobnić (najlepiej w rozdrabniaczu) i wymieszać z serem żółtym.

Makaron wyłożyć na blachę. Wyformować nim również boki blachy.
Połowę masy śmietanowo-jajecznej wylać na makaron, posypać połową kruszonki serowej.
Wyłożyć kapustę, pokrojone pomidory poukładać na wierzch, polać resztą masy śmietanowej i posypać pozostałą kruszonką serową.

Nakryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Po upływie czasu ściągnąć folię aluminiową, piekarnik przełączyć na wyższą temperaturę, 170°C obieg powietrza, elektryczny góra/dół 190°C i piec tartę 20 minut.
Tartę wyciągnąć, poukładać na wierzchu plastry salami i serwować. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation