Kuchnia

.Sosy, pasty, przetwory

Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego


Składniki na 3 słoiczki o pojemności 220 ml:

400 g rabarbaru
300 g truskawek
150 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki świeżo startego pieprzu suczuańskiego


Przygotowanie:

rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1 cm kawałki
umieścić w garnku z grubym dnem, dodać cukier i przesmażyć około 10-15 minut - w kuchni ma się rozchodzić słodko-kwaśny smak
truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na cienkie plasterki - albo jak najdrobniej - truskawki mają dać konfiturze swoją słodycz i kolor - to ich główne zadanie
całość przesmażyć do zupełnego "rozpadnięcia się" truskawek, odstawić z ognia, wystudzić
po kilku godzinach ponownie przesmażyć - wystarczy 15 minut, na sam koniec dodać świeżo starty pieprz syczuański, dokładnie wymieszać i gorące nakładać do słoików
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation