Święta i uroczystości

WIELKANOC 2015

TARTA SEROWA Z BANANAMI I NUTELLĄ

Składniki:

(forma na tartę 35cmx11cm)

1/2 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
100g masła
500g twarogu (użyłam półtłustego w kostce)
1/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
100g nutelli lub kremu czekoladowego
1 duży banan
Przygotowanie krok po kroku:

Płatki owsiane zmiel w młynku lub użyj mąki owsianej.
Masło roztop i lekko przestudź. Następnie dodaj mąkę oraz zmielone płatki owsiane, 2 łyżki cukru i zarób ciasto przypominające kruszonkę. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
Ciastem wyklej foremkę do tarty. Dno gęsto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz 10-15 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Przestudź.
Twaróg zmiel w malakserze lub blenderze na gładką masę.
Do twarogu dodaj jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj do połączenia się składników.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem czekoladowy. Delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnego ciasta.
Na nutellę wylej masę serową. Powinna sięgać górnej krawędzi ciasta.
Banana pokrój na cienkie plasterki i ułóż je delikatnie na wierzchu ciasta.
Tartę wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez 25-30 minut. Masa serowa powinna się ściąć na powierzchni ciasta.
Pozostaw sernik do przestygnięcia w piekarniku, a następnie schłodź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation