Kuchnia

pychotka

Tort „Rozpacz wiewiórki”


Składniki na biszkopt czekoladowo-orzechowy:

7 jajek
170 gramów cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej lub likieru orzechowego
pół łyżeczki soli
170 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
85 gramów orzechów laskowych, uprażonych, pozbawionych skórek i zmielonych
43 gramy ciemnej czekolady, roztopionej razem z masłem
58 gramów roztopionego masła


Wykonanie:

1. Natłuść i posyp mąką tortownicę o wymiarach 23-25 cm (swoje ciasto piekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 13 cm).
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
4. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Miksuj na szybkich obrotach przez około 6 minut.
5. Przesiej do ciasta mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy. Mieszaj delikatnie za pomocą łyżki.
6. Stopniowo dodaj do masy liker/esencję i roztopione masło z czekoladą. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
7. Przelej ciasto do tortownicy (najlepiej, żeby miała dość wysokie ścianki).
8. Piecz około 40-45 minut (wszystko zależy od piekarnika). Tortownica powinna być umieszczona na środkowej półce piekarnika.
9. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Zimne przekrój na 3 części.


Składniki na pastę pralinową:

1 3/4 szklanki orzechów laskowych, najlepiej bez skórek i delikatnie uprażonych
1 3/4 szklanki cukru
1 łyżka oleju (najlepiej orzechowego)


Wykonanie:

1. Wymieszaj cukier z dwiema łyżkami wody. Gotuj na średnim ogniu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści zwiększ ogień na duży i bez mieszania (bardzo ważne!) gotuj przez około 5 - 7 minut. Cukier musi nabrać bursztynowego koloru.
2. Do karmelu wsyp całe orzechy. Wymieszaj masę i przelej na silikonową matę. Bardzo uważaj, ponieważ karmel jest naprawdę gorący. Bardzo łatwo się poparzyć.
3. Pozostaw karmel do ostygnięcia.
4. Zimną pralinę połam na kawałki i zmiel na proszek. W czasie mielenia dodaj olej. Pralina po dłuższym mieleniu zamieni się w przepyszną pastę.

Składniki na masę pralinową:

pasta pralinowa
10-12 kopiastych łyżek masła w temperaturze pokojowej (jezeli masa jest rzadka, mozna dodac wiecej masla)
2 szklanki kremówki, zimnej
220 gramów ciemnej czekolady
Likier orzechowy (opcjonalnie i ilość do smaku)
dżem z czarnych porzeczek (najlepiej domowy)
zmielone orzechy laskowe do dekoracji


Wykonanie:

1. Połącz ze sobą czekoladę, pastę pralinową i masło.
2. Jedną szklankę kremówki zagotuj i gorącą zalej czekoladowo-pralinową miksturę. Pozostaw na 1 minutę i mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na tym etapie dodaj likier orzechowy.
3. Pozostałą kremówkę ubij na luźniejszą bitą śmietanę.
4. Dodaj około 2 łyżek bitej śmietany do masy czekoladowej. Wymieszaj. Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.
5. Przykryj miskę, w której znajduje się masa, folią spożywczą i odstaw na minimum pół godziny do lodówki.
6. Spód ciasta posmaruj dość grubo dżemem. Następnie masą pralinową. Przykryj masę drugim blatem ciasta. Posmaruj jego wierzch dżemem i masą. Przykryj ciastem. Rozsmaruj krem na wierzchu i po bokach ciasta. Boki ciasta oprósz zmielonymi orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation