Książka

Dobre książki

ODWRÓCONE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Składniki:
150g miękkiego masła
¾ szklanki drobnego cukru
5 jajek
1 ¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
około 400g wypestkowanych czereśni
cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek przesiewamy i odstawiamy
w drugim naczyniu masło ucieramy z cukrem na jasną masę, do której następnie dodajemy jajka miksując po każdym dodaniu ich do masy
na koniec dodajemy mieszankę mąki i proszku , całość dokładnie mieszamy
dno tortownicy ( 20- 22cm ) wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy
na spodzie tortownicy układamy wydrylowane czereśnie, które przykrywamy ciastem
pieczemy 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększamy temperaturę do 170 ºC i pieczemy kolejne 30 minut.
gotowe, odwracamy , tak żeby czereśnie były na górze,wierzch posypujemy cukrem pudrem ( ciasto rośnie z wzgórkiem, warto przed odwróceniem , ściąć czubek ciasta)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation