Inne

kulinarnie-śledzie,ryby

michał muskała: filet z lizy z posypką z orzeszków pinii, na szpinaku z rodzynkami i orzechami piniowymi

liza z piniolową posypką
1 filet bez skóry z lizy (rybę można zastąpić okoniem morskim)
2 łyżki zmielonych, wcześniej podprażonych na suchej patelni orzechów pinii
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
ok. 1 łyżki oliwy extra vergine
sól morska, pieprz biały

rybę delikatnie obsypać solą morską, pieprzem i obsmażyć po pół minuty po obu stronach na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. przełożyć na tacę do pieczenia skórą do góry.

orzechy pinii wymieszać z bułką tartą i natką pietruszki, dosolić do smaku, rozprowadzić na filecie od strony, gdzie była skóra i dokładnie docisnąć. rozgrzać grill w piekarniku do temperatury 190 stopni. włożyć blachę do piekarnika dość blisko grzałek, zapiec rybę przez chwilę do zarumienienia posypki

espinacs a la catalana- szpinak z rodzynkami i piniolami
3 garście świeżego szpinaku
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
2 łyżki sparzonych rodzynek
2 łyżki orzechów pinii
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

orzechy pinii podprażyć na suchej patelni, odstawić. na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony czosnek, dodać szpinak, dusić do odparowania wody. pod koniec dorzucić orzechy pinii i rodzynki. skropić sokiem z cytryny, doprawić solą.

kawałki fileta z lizy z przyrumienioną posypką układać na przygotowanym szpinaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation