Kuchnia

Masterchef I

maciek koźlakowski - krem z dyni z łososiem panierowanym w orzechach i z parmezanową grzanką z cukinii

maciek koźlakowski - krem z dyni z łososiem panierowanym w orzechach i z parmezanową grzanką z cukinii

skŁadniki:

2kg dyni

opakowanie śmietany kremówki

oliwa z oliwek

2 łyżki masła

średniej wielkości filet z łososia

100g orzechów laskowych

1 mała cebula

szczypta gałki muszkatołowej

parmezan (w kawałku)

cukinia

sól, pieprz

sposÓb przygotowania:

obraną oraz pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy razem z drobno posiekaną cebulką na rozgrzaną oliwę. po kilku minutach dodajemy trochę wody i pozostawiamy pod przykryciem do momentu, aż dynia zmięknie . w tym czasie, w moździerzu, ucieramy orzechy. filet solimy z łososia pieprzymy i panierujemy w orzechach.

płyn z gotowania dyni redukujemy i całość blendujemy na gładką masę. dodajemy śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.

na rozgrzanej oliwie, skórą do dołu, kładziemy filet z łososia. kiedy skórka się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez niecałą minutę. rybę zdejmujemy z patelni, układamy w naczyniu żarodopornym (skórą do dołu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. pieczemy przez ok. 15min.

na patelni rozkładamy papier do pieczenia i formujemy na nim kółka ze startego wcześniej parmezanu. patelnię stawiamy na rozgrzanym palniku. gdy ser się roztopi, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia ( ser powinien zrobić się twardy). grzanki parmezanowe, gotowe!

do miseczki nalewamy wcześniej przygotowany krem, a obok układamy łososia, na nim grzankę parmezanową i grillowane plasterki cukinii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation