Kuchnia

Ciasta bez pieczenia

Tęczowe ciasto na zimno
Składniki
3 jajka + 2 żółtka,
kost. margaryny,
1 czerwona i 1 zielona galaretka,
słoik wypestkowanych wiśni,
1 szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
cukier waniliowy,
2 szkl. mleka,
4 łyżki żelatyny,
budyń śmietankowy,
szczypta zielonego barwnika
KALKULATOR MIAR I WAG

Przygotowanie
Żelatynę rozpuścić w szklance zimnej wody, zmieszać ze szklanką gotowanego mleka, przestudzić. Na reszcie mleka z dodatkiem cukru waniliowego ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać zimną żelatynę. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Ciemną masę wylać na tortownicę z kominem, wstawić na 5 minut do lodówki i wylać jasną masę. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Białka ubić, ubijając stopniowo wlewać galaretkę, dodać szczyptę barwnika. Na koniec wrzucić osączone wiśnie, wymieszać i wylać na jasną masę ciasta. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wylać na wierzch ciasta. Można także po prostu posypać ciasto posiekaną galaretką, tak jak ja to zrobiłam. Dobrze schłodzić, aż wszystkie masy całkowicie stężeją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation