Kuchnia

Kulinaria

Wielkanocne pisanki
Składniki na ok. 40 ciasteczek:

35 g cukru
150 g mąki
75 g lekko zmiękczonego masła
1 jajko
70 g cukru pudru, 2 łyżki kakao, bakalie

Słodkie pisanki wielkanocne wielkanoc ciasteczka kruche

Przygotowanie:
Oddzielić żółtko od białka, wbijając każde do osobnej miski. Z mąki, żółtka, cukru i masła szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, nie za cienko. Powycinać ciasteczka w kształcie jajek: foremka lub nożem. Ułożyć je na blasze obok siebie. Nie potrzeba dużych odstępów, ciasteczka nie rosną. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec 15 minut. Białko utrzeć z cukrem pudrem na lukier. Odłożyć dwie łyżki lukru, dodać do niego kakao. Białym lukrem posmarować całe wystudzone ciasteczka. Kiedy lekko zastygnie, ciemnym lukrem ozdobić słodkie pisanki.

Book me a Cookie: Płaskie i słodkie. Wielkanocne pisanki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation