Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Sernik z musem z kiwi
Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm
Biszkopt:
* 3 duże jajka
* 80 g mąki pszennej tortowej
* 70 g cukru
* 2 łyżki zimnej wody
* 1 łyżka oleju
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
* 700 g twarogu sernikowego z wiaderka (2x350 g)
* 400 ml kremówki (2x200 ml)
* 2 kopiaste łyżki cukru pudru
* 2 galaretki o smaku kiwi
* 400 ml wrzątku (2x200 ml)
Mus z kiwi:
* 10 dużych, miękkich, mocno dojrzałych kiwi
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 galaretki o smaku kiwi
* 350 ml wrzątku
Do dekoracji:
* bita śmietana
* plasterki kiwi
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko co chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 17-18 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w formie.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i studzimy (powinna być całkiem chłodna, ale wciąż płynna).
200 ml kremówki ubijamy z łyżką cukru pudru i kiedy będzie sztywna dodajemy do niej ser. Masę miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły (ale raczej nie dłużej niż 15-20 sekund).
Gotową masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy wierzch uszczelniając boki i wstawiamy do lodówki.
W czasie gdy masa tężeje, przygotowujemy mus z kiwi.
Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż owoce się zagotują*, po czym zdejmujemy je ognia i zalewamy dwiema, rozpuszczonymi we wrzątku galaretkami. Kiedy owoce z galaretką odrobinę przestygnie miksujemy je blenderem na gładki mus i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zimny mus przelewamy na zastygniętą warstwę serową.
Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, do czasu aż mus stężeje.
Na mus wykładamy kolejną warstwę serową przygotowaną w taki sam sposób, jak warstwa która znajduje się pod musem i umieszczamy ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po porcjowaniu na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę bitej śmietany i plasterek kiwi.
MA==