Kuchnia

Weki

Leczo w słoikach na zimę

Składniki:
1 kg młodej cukinii
0,5 kg cebuli
2 marchewki
1 kg papryki
0.5 kg pomidorów
200ml koncentratu pomidorowego
sól do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżka bazylii
1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
szczypta chili
świeżo mielony pieprz
0,5 szklanki oliwy

Cukinie pokroić w grube plasterki, paprykę w paski. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w cienkie półtalarki marchew, mieszając, smażyć razem 3 minuty. Dodać pomidory, znowu smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię i paprykę, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut, dodać koncentrat pomidorowy, dusić kolejne 10 minut. Leczo posolić od smaku, dodać przyprawy. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Gorące leczo nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
Smacznego!

wychodzi 6-7 słoików 700ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation