Kuchnia

ciacha i deserki

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

SKŁADNIKI:

*100 g gorzkiej czekolady

*4 jajka

*100 g cukru

*7 łyżek mąki (więcej niż płaskich)

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*100 g zmielonych orzechów laskowych

*1 łyżeczka kakao

*100 g masła

*szczypta soli



WYKONANIE:

Masło stopić w garnuszku, przechłodzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło, wymieszać.

Piec w keksówce lub formie na babkę w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić, polać polewą czekoladową (najczęściej robię polewę z 1 czekolady -100g i 50g masła, roztapiam je i polewam ciasto. Tym razem zamiast masła dodałam kilka łyżek śmietanki kremówki, tak by uzyskać pożądaną konsystencję. Postawiłam na gęstą, grubą polewę :)).

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation