Kuchnia

kuchnia

salatka z awokado

Składniki (2 porcje):
1 duże, dojrzałe awokado
12-15 pomidorków koktajlowych
garść orzeszków piniowych
listki młodego szpinaku
garść wiórków z sera grana padano
oliwa z oliwek
sok z 1 i 1/2 cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzach.
Orzeszki pinii uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Przygotować dressing:
połączyć sok wyciśnięty z 1 cytryny z kilkoma łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić na kawałki lub wykroić małe kulki za pomocą specjalnego "przyrządu". Awokado skropić od razu sokiem z cytryny (aby nie zmieniło koloru).
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Ser "pokroić" na wiórki z użyciem obieraczki do warzyw.
Na szpinaku ułożyć awokado i pomidorki. Dodać wiórki serowe.
Całość udekorować orzeszkami pinii i dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation