Inne

kolekcja6

Ciasto anielskie

Składniki:
BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ORZECHOWA
1 kostka masła
½ l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
2-3 łyżki cukru kryształu
5-6 łyżek mielonych orzechów
2-3 łyżki spirytusu

MASA KOKOSOWA
2 kostki masła
2 jaja
½ szklanki słodkiego mleka
1 ½ szklanki cukru kryształu
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka

PONCZ
1 szklanka zimnej, przegotowanej wody
sok z 3 cytryn
2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Upiec trzy cienkie biszkopty

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180oC.

MASA ORZECHOWA
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus.
Masę podzielić na cztery części.

MASA KOKOSOWA
Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Wlewać cienkim strumieniem ½ szklanki gorącego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części.

PONCZ
Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć trzy biszkopty.

PRZEŁOŻENIE CIASTA
Nasączony biszkopt - cienka warstwa masy orzechowej - jedna część masy kokosowej - biszkopt posmarowany z obu stron cienka warstwą masy orzechowej - druga część masy kokosowej - biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej - polewa udekorowana kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation