Kuchnia

mieso

Delikatna łopatka w sosie chrzanowym
Podaję przepis na kolejne lekkie, delikatne danie - tym razem gotowana łopatka w sosie chrzanowym z kaparami.

- 1kg łopatki wieprzowej

- 1 marchewka

- kawałek selera

- kawałek pora

- sól

- listek laurowy, ziele angielskie

- można dodać tymianek

W garnku gotuję wodę, do wrzątku wkładam umyte i oczyszczone mięso. Wody powinno być tyle, żeby zakryło mięso. Gotuję je przez ok. godzinę na małym gazie, następnie dodaję warzywa, solę, dodaję przyprawy. Gotuję dalej ok. godzinę. Po schłodzeniu kroję zimne mięso w plastry, wywar z mięsa i warzywa wyrzucam.

Sos:

- 2 łyżki Kasi

- ok. 2 łyżki mąki

- ok. szklanka wody

- ok. szklanka mleka

- szczypta gałki muszkatołowej

- sól

- chrzan ze słoika

Margarynę rozpuścić w garnku, zmniejszyć ogień na najmniejszy, dodawać mąkę (mniej więcej tyle, ile margaryny) intensywnie mieszając. Do gęstej masy dodać wodę, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Cały czas gotować. Do całości dolać mleko - ma powstać dość gęsty, gładki sos. Do smaku dodać sól, gałkę muszkatołową, chrzan - ilość wg uznania. Do sosu można dodać łyżkę kaparów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation