Kuchnia

mięsa

Uwielbiam gotować: Ziemniaki księżnej


Ziemniaki księżnej

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka soli do gotowania ziemniaków
2 jajka
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu


Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzam z wody. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę lub mielę w maszynce do mięsa. Do letnich ziemniaków dodaję jedno jajko, żółtko, masło. Doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość mieszam na jednolitą masę. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Masę ziemniaczaną nakładam porcjami do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę wyciskam rozetki z ziemniaczanej masy. Pozostałe białko lekko roztrzepuję i za pomocą pędzelka smaruję powierzchnię każdej rozetki. Wstawiam blachę do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Podaję jako dodatek do mięs na ciepło.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation