Kuchnia

COS NA OBIAD

GULASZ WOLOWY (Z PIECZARKAMI)

Składniki na 6 porcji:

500g mięsa wołowego
7 dużych pieczarek
2 marchewki
1 duża cebula
1l bulionu
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
ew. chili i kolendra
do zagęszczenia: 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody

Mięso płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki (takie na jeden kęs), osuszamy i podsmażamy na patelni. Następnie cebulę drobno siekamy, podsmażamy w sokach, które wytrąciły się z mięsa (wcześniej je odkładamy). Na tej samej patelni rumienimy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Pieczarki siekamy w plastry, podsmażamy na patelni, aż wyparuje z nich woda. Wszystko przekładamy do jednego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 1 godziny (ja miałam większe kawałki wołowiny i całość dusiłam ok. 2 godzin). Po tym czasie, jeśli mięso jest już wystarczająco miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą, zagęszczamy. Dusimy jeszcze 10-15 minut. Gotowy gulasz wołowy możemy podawać na gorąco lub go pasteryzować/zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation