Kuchnia

wypieki

Sernik mak - kokos - brzoskwinie


Sernik na specjalne życzenie mamy, która zamówiła sobie ciasto, z jej ulubionymi makiem i kokosem.

Źródło: Chwila dla Ciebie


Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao Nesquik

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce około 30 minut, a następnie wyłożyć nim blaszkę ( 30 x 25 cm ).

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić i ułożyć na cieście.


Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła roztopionego
- puszka brzoskwiń

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, do połączenia i wylać na brzoskwinie.


Składniki na masę makowo -kokosową:

- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka maku
- 5 białek
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia. Wyłożyć na masę serową.

Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone, pozostałe ciasto.

Piec około 60 minut w 180 st. C.


Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation