Kuchnia

deserki

Kawa po irlandzku w piance
Składniki:

Spód ( blaszka 20x30 cm)
140 g miękkiego masła
350 g czekoladowych herbatników

Kawowa pianka
8 łyżeczek żelatyny
4 łyżki mocnego naparu z kawy
4 łyżki Irish whisky
3 żółtka jaj
3 białka jaj
125 ml jasno brązowego cukru
125 ml białego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
115 ml śmietany do ubijania ( 36%)
Formę (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pokruszone ciastka miksujemy z miękkim masłem i wykładamy nimi dno formy, mocno całość ubijając.

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.

Żółtka ubijamy na parze z drobnym brązowym i białym cukrem na puszysty krem. Dodajemy do kremu żółtkowego 4 łyżki wymieszanej kawy z whisky.

Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy na parze, dodając pozostałe 4 łyżki mieszanki kawowej z alkoholem.

W osobnych naczyniach ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i białko jaj na sztywną pianę.

Nie przerywając miksowania do ciepłego kremu jajecznego wlewamy cienką strużką rozpuszczoną w kawie żelatynę. Dokładnie łączymy masę z ubitą śmietanką. Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Wylewamy krem na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Stężałą kawową piankę koimy na 16 części i ozdabiamy ziarenkami kawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation