Inne

pomysly

Blok czekoladowy - deser/ciasto bez pieczenia

200 g masła
250 ml mleka
125 ml cukru
4 łyżki ciemnego kakao
100 g rodzynek
3 krople aromatu waniliowego
100 g herbatników typu petit beurre

5 łyżeczek żelatyny

1 galaretka czerwona (truskawkowa lub wiśniowa)

1. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie wody.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka całkowicie stężeje, wyjąć ją z naczynia i pokroić w kostkę o wymiarach około 2 cm z 2 cm.

2. W międzyczasie w garnku rozpuścić mleko wraz z masłem, cukrem i kakao, dokładnie mieszając. Dodać rodzynki i odstawić całość do całkowitego wystudzenia.
(jeśli wrzucimy galaretkę do ciepłej masy, rozpuści się, i nie będzie widoczna w gotowym deserze)

3. Herbatniki pokruszyć. Dodać je wraz z kostkami galaretki do wystudzonej masy w garnku, dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i również wlać do masy. Całość wymieszać.

Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą fromy keksówki (22 cm x 9 cm), odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation