Kuchnia

Przetwory, słoiki, zapasy na zimę

Konfitura z czerwonej cebuli | Blog kulinarny - codojedzenia.pl

Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:

około 350 ml konfitury

2 łyżki oliwy
500 g czerwonej cebuli
100 ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki octu winnego
3 łyżki brązowego cukru
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Smaż na oliwie przez 30 minut, bardzo powoli. Cebula ma być miękka, ale nie zrumieniona.
Po tym czasie dodaj wino/ wodę, ocet i ocet balsamiczny oraz cukier. Smaż konfiturę bardzo powoli, aż nastąpi redukcja alkoholu/ wody i konfitura zgęstnieje, około 20 minut.
Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, zamknij i odwróć do góry nogami. Konfiturę można tak przechowywać przez kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation