Kuchnia
lody
Domowe lody bez jajek - 3 pyszne przepisy
Domowe lody bez jajek - 3 pyszne przepisy
Oto trzy proste przepisy na pyszne domowe lody bez jajek. Smacznego!
1. Lody cynamonowe bez jajek
Składniki:
• 200 ml śmietany kremówki
• 200 ml mleka
• 100g cukru
• 5 łyżeczek cynamonu
• szczypta soli
Przygotowanie:
Jak zrobić te pyszne domowe lody bez jajek? To nic prostszego - Śmietanę i mleko wlej do naczynia. Dodaj cukier, sól i mieszaj, aż wszystko dokładnie się rozpuści. Dodaj cynamon i wymieszaj tak, by nie powstały grudki. Dalej możesz postępować na 2 sposoby:
1. Jeśli masz maszynę do lodów - wlej powstałą masę do maszyny i dalej postępuj zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Jeśli nie masz maszyny do lodów - Przykryj pokrywką i włóż powstałą masę do zamrażalnika. Co 20-30 minut wyjmij ją i porządnie wymieszaj, aby zapobiec powstawaniu kryształków wody w lodach. Czynność tę powtarzaj przez 3 godziny.
Waniliowe i truskawkowe
2. Lody waniliowe bez jajek
Składniki:
• 350ml mleka
• 200g schłodzonej śmietany kremówki
• 4 solidne łyżki mleka w proszku
• 6 łyżeczek cukru
• 1 łyżka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
• 16g cukru waniliowego
Przygotowanie:
W garnuszku wymieszaj cukier, cukier waniliowy i mleko w proszku. Powoli wlej
250 ml mleka i wymieszaj wszystko dokładnie. Pozostałe 50 ml mleka wymieszaj ze skrobią. Mleko w garnuszku doprowadź do wrzenia, dodaj mleko rozdrobnione ze skrobią, Gotuj mieszając, aż do zgęstnienia. Zejmij z palnika, przecedź przez sito, by usunąć ewentualne grudki, wystudź i schłodź do temperatury lodówkowej. Następnie ubij śmietanę kremówkę i wymieszaj z powstałą mleczną masą. Dalej, możesz postępować na dwa sposoby:
a) Jeśli masz maszynę do lodów - Wlej powstałą masę do maszyny i dalej postępuj z zgodnie z zaleceniami producenta.
b) Jeśli nie masz maszyny do lodów - Przykryj pokrywką i włóż powstałą masę do zamrażalnika. Co 20-30 minut wyjmuj ja i dokładnie wymieszaj, aby zapobiec powstawaniu kryształków wody w lodach. Czynność tę powtarzaj przez 3 godziny.
3. Lody truskawkowe bez jajek
Składniki:
• 1 kg truskawek
• 1/2 litra śmietany kremówki 30%
• 1/2 litra mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Dokładnie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Wrzuć je blendera i zmiksuj na mus. Dodaj śmietany kremówki i mleka skondensowanego, wszystko razem zmiksuj przez chwilkę na gładką masę. Przelej całość do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin (zależne od rodzaju zamrażarki, może to być nawet od 6-8 godzin). Od czasu do czasu (co 20-30 min) mieszaj masę łyżką.
SMACZNEGO!
MA==