Kuchnia
KURCZAK
SKŁADNIKI (na około 30 szaszłyków):
1,5 kg piersi z kurczaka
2 cukinie
4 duże młode cebule
2 duże papryki
30 pomidorków koktajlowych (po dwie połówki na 1 szaszłyk) - można użyć więcej
patyczki do szaszłyków
Marynata ziołowo-jogurtowa (na 75 dag mięsa):
8-10 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
po 1 łyżeczce ziół: estragonu, rozmarynu, oregano, majeranku, cząbru
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego lub ziołowego
pieprz cayenne według uznania
WYKONANIE:
Przygotowujemy marynaty.
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o wymiarach około 2,5x2,5 cm. Całość oprószamy delikatnie solą (marynaty zawierają sól). Przygotowujemy dwie miski lub pojemniki, w których piersi będą marynować się przez noc. Połowę mięsa zalewamy marynatą czerwoną, a połowę marynatą ziołowo-jogurtową. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Przed przygotowaniem szaszłyków wyjmujemy piersi z lodówki odpowiednio wcześniej, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową. Patyczki namaczamy w wodzie.
Paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę o wielkości zbliżonej do mięsa (cukinię obrać i wydrążyć). Wkładamy do miski, oprószamy solą i pieprzem. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, również doprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem.
Na patyczki nadziewamy na zmianę mięso i warzywa. Szaszłyki oczywiście najlepsze są z grilla. Te akurat są upieczone w piekarniku (dwie partie). Piekarnik nastawiamy na 220 stopni wraz z lekko natłuszczoną blachą. Na gorącą blachę układamy połowę ilości szaszłyków (ostrożnie, aby się nie oparzyć) i pieczemy około 15 minut (w zależności od wielkości kosteczek). Te szaszłyki piekły się 17 minut na poziomie pomiędzy środkowym i najwyższym. Można wyjąć jednego szaszłyka i sprawdzić, czy jest już gotowy. Mięso z kurczaka powinno być dopieczone.
MA==