Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Galaretka z czerwonych porzeczek - przyslijprzepis.pl

Składniki

Składniki:
• 1 kg czerwonej porzeczki (po obraniu z szypułek),
• 800 gram cukru,
• ¼ łyżeczki cynamonu,
Sposób przygotowania

1.
osuszanie - krok 1

Porzeczki dokładnie przebieramy i myjemy. Następnie odsączamy ją z wody.

2.
dodanie cukru - krok 2

Tak przygotowaną przekładamy do garnka w którym będziemy ją smażyć. Zasypujemy owoce cukrem i stawiamy na gazie. W trakcie podgrzewania, szczególnie na początku owoce częściej mieszamy. Gdy porzeczka puści już sok konfitura nie wymaga częstego mieszania.

3.
smażenie - krok 3

Porzeczki z cukrem podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 15 minut, tak by owoce stały się miękkie

4.
usuwanie pestek i skórek - krok 4

Następnie całość zdejmujemy z ognia. Porzeczki przecieramy przez gęste sito, by powstał klarowny sok. Uzyskany sok ponownie stawiamy na gazie, dodajemy do niego cynamon i zagotowujemy. Ciepły sok rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation