Kuchnia

chlebki i bułaski

Chleb domowy

Łatwy do wykonania przepis na chleb. Osobiście byłem przekonany że drożdżowy to wyższa szkoła jazdy ale okazała się że jest on łatwy, w miarę szybki oraz bardzo smaczny co jeszcze zwiększa satysfakcje.


Składniki:
500 g mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
drożdże 15g lub paczuszka drożdży instant
400 ml wody
mąka do posypania stolnicy i blachy do pieczenia
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą suche składniki (jeśli używamy świeżych drożdży lepiej je roztworzyć w wodzie. Dodajemy wodę. Wyrabiamy około 5 minut – w robocie na niskich obrotach mniej więcej ten sam czas.
Lekko wyrobione ciasto należy umieścić w misce przykryć czystą ściereczką aby wyrosło umieszczamy je w ciepłym miejscu - zależnie od temperatury proces rośnięcia ciasta powinien trwać minimum 1,5 godziny, powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką powierzchnię roboczą i lekko wyrabiamy przez 2-3 minuty, formujemy podłużny bochenek tak aby podstawy w cieście „szew” umieścić pod spodem bochenka.
Pozostawiamy uformowany bochenek do ponownego wyrośnięcia około 40 minut do godziny. Można w tym czasie chleb lekko ponacinać na powierzchni.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Pieczemy chleb na posypanej mąką blasze przez 35 minut.
Upieczony chleb pozostawiamy do ostygnięcia przez około pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation