Kuchnia

kulinaria

Jajka faszerowane tuńczykiem

Połączenie jajek i tuńczyka daje naprawdę bardzo smakowite efekty. Wiele osób zapewne próbowało już sałatek z tymi składnikami.

Dzisiaj wersja Wielkanocna tego dobranego Duetu.

Dopełnieniem niech będzie sianko z suszonego pora (w 100 % jadalne i w 100 % pyszne!) :)

Uwaga:)
SIANKO Z PORA

Całkiem niedawno miałam okazję jeść sałatkę ozdobioną źdźbłami suszonego… Właściwie, to sama nie wiem czego… Smakowało mi to jednak tak bardzo, że pokusiłam się o domowy eksperyment. Jako materiał “badawczy” posłużył por.

Pora, tylko białą cześć, przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie paseczki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 100 stopni (u mnie tylko nawiew) przez około 60-70 minut. W czasie suszenie kilkukrotnie “wymieszać”.

Źdźbła suszonego pora można jeść jak chipsy (Pyszne i wciągające!), ozdabiać nimi sałatki i dania główne (jak na zdjęciu tutaj), albo tak jak w dzisiejszym przepisie wykorzystać jako “tło” dla przystawek.

Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo (tutaj opisywałam moją metodę)
1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka posiekanego szczypioru
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo, obrać ze skorupek i wyciąć ćwiartkę (tak jak widać na zdjęciach). Dodatkowo należy ściąć lekko “podstawę”, aby jajko stabilnie stało.

Przygotować farsz. Posiekać wycięte ćwiartki jajek i wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem, majonezem, jogurtem, musztardą i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farszem wypełnić jajka i ustawić je na sianku.

Smacznego:)

Tuńczyk | Lepszy Smak
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation