Kuchnia

Ciasta & Torty

Ciasto orzechowo-czekoladowe z kaszy jaglanej

100 g kaszy jaglanej
3 łyżki oleju kokosowego
6 łyżek kakao
150 g czekolady (do rozpuszczenia)
50 g czekolady (do posiekania)
6 daktyli albo 6 łyżek miodu
2 łyżeczki kardamonu
150 g orzechów
50 g siemienia lnianego
100 g mąki
2 banany
2 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżki kakao do dekoracji

Ugotuj kaszę: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji 3 części wody na 1 część kaszy. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 15 min. Posiekaj 50 g czekolady.Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na pastę.
W kąpieli wodnej rozpuść 150 g czekolady. Kaszę, olej kokosowy i daktyle lub miód zmiksuj na krem. Zmiksuj kaszę, siemię lniane, mąkę, kakao, masło orzechowe, kardamon, czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i banany. Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę i miksuj chwilę. Dodaj orzechy i wmieszaj w masę. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na pół godz.Rozgrzej piekarnik do 180 st i piecz 35 min. Upieczone ciasto odstaw do pełnego ostygnięcia i oprósz kakao. Możesz wstawić je do lodówki, by miało bardziej zwartą konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation