Kuchnia

BEZGLUTENOWO

www.pychaciasta.blog.pl
Kasza jaglana z twarogiem i jabłkami
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki mleka
300 g kaszy jaglanej
sól
masło do posmarowania formy
300 g twarogu (użyłam 250 g)*
4 średnie jabłka łąckie
cukier
cynamon
mielone goździki (pominęłam)

Na kruszonkę:
50 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej razowej (w oryginalnym przepisie - mąka pszenna)
5 łyżek cukru (użyłam brązowego)
1 łyżeczka cynamonu
* twaróg rozrobiłam z łyżką jogurtu naturalnego
Mleko wlać do garnka i zagotować. Kaszę na sicie przelać wrzątkiem. Gdy mleko się zagotuje, wsypać kaszę. Lekko posolić. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu, aż całe mleko zostanie przez kaszę wchłonięte. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut. Ugotowaną kaszę podzielić na dwie części. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Połowę kaszy wyłożyć na dno. Na niej rozprowadzić połowę twarogu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki - połowę ułożyć na twarogu. Posypać owoce cukrem oraz cynamonem( i goździkami). Następnie położyć warstwę twarogu i jabłek, a na wierzch wyłożyć resztę kaszy.
Masło, mąkę i cukier z cynamonem zagnieść na kruszonkę, którą posypać wierzch. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż kruszonka się zarumieni (około 40 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation