Kuchnia

dieta przepisy

Kotleciki mięsno - jaglane z rodzynkami | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na 3 porcje (6 kotlecików):
Kasza jaglana - 4 łyżki (50g)
Cebula - 1/2 sztuki
Czosnek - ząbek
Mielona pierś z indyka - 100g
Pomidor - sztuka
Rodzynki - 3 łyżki
Koncentrat pomidorowy - łyżka
Jajo - sztuka
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
Ostra papryka - 1/2 łyżeczki
Mielony kminek - 1/2 łyżeczki
Oregano - płaska łyżka
Natka pietruszki posiekana - łyżka


Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie opłukaj na sicie i ugotuj (w potrójnej ilości wody, ok. 15 minut pod przykryciem).
Na łyżce oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz kminek. Smaż jeszcze przez minutę. Usmażoną cebulę z przyprawami dodaj do ugotowanej kaszy.
Na łyżce oleju podsmaż zmieloną pierś z indyka, następnie dodaj posiekanego w kostkę pomidora (bez miąższu z pestkami). Miąższ przetrzyj przez sitko żeby oddzielić pestki. Do mięsa dodaj uzyskany jeszcze sok pomidorowy. Smaż przez kilka minut.
Rodzynki drobno posiekaj.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw jeszcze do smaku.
Z masy uformuj małe kotleciki, skrop je odrobiną oliwy i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kotleciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 15 - 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation