Kuchnia

dieta przepisy

Majowa sałatka

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów
Ok. łodyg selera naciowego
100g pomidorków koktajlowych
50g czarnych oliwek
Mała garść listków bazylii
2 małe ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
½ cytryny
Szczypta pieprzu Cayenne
Sól
Opcjonalnie 30g parmezanu lub podobnego sera


Sposób przyrządzenia:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (same odłamują się w odpowiednim miejscu) i w razie potrzeby obrać. Pokroić na 3cm części. Gotować je przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy. W tym czasie seler naciowy umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić seler z czosnkiem. Podsmażać do zeszklenia, nie rumienić. Pomidorki umyć i poprzekrawać na pół, a w razie potrzeby na ćwiartki. Tak samo postąpić z oliwkami. Wszystkie warzywa wymieszać, doprawić sokiem z połówki cytryny, pieprzem i solą. Posypać bazylią. W zależności od upodobań sałatkę można posypać parmezanem i zapiec przez 5-7 minut w 180st. C. Podawać w temperaturze pokojowej lub na ciepło.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation