Kuchnia

jedzenie

Galaretka winogronowa

110 ml wódki
20 ml soku z jasnych winogron
90 g rodzynkowych winogron1 łyżka białego cukru
1 łyżeczka żelatyny
Kilka kropli aromatu rumowego
W małym rondelku zagotować alkohol z owocami i sokiem z winogron, rozpuszczając w nim łyżkę cukru. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Wyjąc z naszego płynu połowę owoców i przełożyć je do przygotowanych pucharków. Pozostałe owoce rozetrzeć widelcem i całość przetrzeć przez sitko. Rozpuścić w przygotowanym syropie żelatynę i przelać po równo do szklaneczek. Wstawić do lodówki lub zamrażalnika w celu ściśnięcia.

Przygotować drugi rodzaj galaretki.

*Galaretka śmietanowo – czekoladowa
200 ml śmietany 30 %
50 ml mleka
Tabliczka białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę z mlekiem podgrzać, doprowadzając płyny prawie do wrzenia. Zestawić z ognia i rozpuścić w płynie posiekaną na drobne kawałki białą czekoladę. Namoczyć żelatynę i połączyć ją z naszą śmietaną. Lekko przestudzić. Dopełnić galaretką śmietanową, stężały płyn winogronowy i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Po stężeniu przybrać galaretką winogronową lub o innym smaku i obłożyć dowolnymi owocami lub czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation