Kuchnia

Napoje

Granita cytrynowa
Składniki:
- 3 cytryny,
- 1 szkl. cukru,
- 2 1/2 szkl. wody

Wykonanie:
1) Zrobić trochę miejsca w zamrażalniku.
2) Cytryny umyć i wycisnąć z nich sok.
3) Do rondla wsypać cukier, zalać go wodą i sokiem cytrynowym, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia.
4) Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
5) Mieszankę przelać do blachy i ostrożnie włożyć do zamrażalnika.
6) Mrozić przez 3 h, co 30 min dokładnie mieszać mieszankę widelcem, rozbijając co większe grudki i krusząc kryształki lodu.
Jeśli w dowolnym momencie granita za bardzo stwardnieje, wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej przez kilka minut, wymieszać widelcem, po czym znów zamrażać.
7) Przed podaniem sprawdzić czy można swobodnie nakładać granitę łyżką. W razie potrzeby wyjąć na kilka minut z zamrażalnika. Nakładać do salaterek/szklanek/kieliszków i podawać.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation