Kuchnia

Przepisy

Tort czekoladowo – orzechowy

Składniki
Jajka - 18
Cukier kryształ -
Mąka pszenna -
Proszek do pieczenia -
Kakao -
Czekolada mleczna - 1
Czekolada gorzka - 1
Orzechy włoskie - 250 dag
Mleko - 1 szklanka
Masło - 2 kostki
Rum -

Sposób przygotowania
Pieczemy 2 ciemne biszkopty- każdy z 5 jajek (białka z 5 jajek ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru kryształu i po jednym żółtku, następnie ¾ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia , na końcu 2-3 łyżeczki kakao) ok.30 minut w temp. 170ºC
Pieczemy jasny biszkopt (białka z 5 jajek ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru kryształu i po jednym żółtku, następnie 1 szklankę mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia) ok.30 minut w temp. 170ºC
Orzechy mielimy, wsypujemy do garnka z 1 szklanką mleka i ½ szklanki cukru kryształu i smażymy dość długo, tak aby większość mleka wyparowała i pozostała gęsta „papka”
Przygotowujemy masę orzechową(do utartego masła dodajemy powoli i stopniowo usmażone, przestudzone orzechy oraz odrobinę rumu)
W naczyniu z odrobiną mleka rozpuszczamy czekoladę gorzką i studzimy
Czekoladę mleczną kroimy w drobną kostkę
Przygotowujemy masę czekoladową (3 jajka ubijamy na parze z ½ szklanki cukru kryształu na puszystą masę-trwa to dosyć długo, następnie ją studzimy; do utartego masła dodajemy powoli masę jajeczną oraz bardzo powoli rozpuszczoną i pokrojoną czekoladę)
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny-masa orzechowa-biszkopt jasny-masa czekoladowa-biszkopt ciemny-odrobina masy orzechowej-posypać zmielonymi orzechami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation