Inne

popołudnie na tarasie

Kawowa terrina (ciasto bez pieczenia)

Składniki na 6 porcji:

75 ml mleka
Laska wanilii
2 łyżki espresso w proszku
2, 5-3 łyżki żelatyny
150 g cukru
2 żółtka
50 ml likieru mocca
30 g kawowej, twardej czekolady
14 podłużnych biszkoptów
300 ml śmietany do ubijania
1 łyżka posiekanych ziaren kawy
Zagotować miąższ i laskę wanilii z mlekiem i kawą w proszku, odstawić na 10 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Żółtka i cukier ubić na pianę, doprawić likierem. Mleko przecedzić i wlać do kremu jajecznego. W kąpieli wodnej ubić na gęsty krem. Dodać czekoladę. Nie gotować!

Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kremie, ciągle mieszając. Ziarna kawy drobno posiekać.

Formę wyłożyć folią. Na dnie położyć biszkopty wierzchem do góry. Skropić likierem kawowym.

Śmietanę ubić na sztywno i dodać ją z posiekanymi ziarnami do masy kremowej. Wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Obłożyć pozostałymi biszkoptami. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Bardzo szybko tężeje i po 2-4 godzinach jest gotowe do spożycia.

Na początku ziarna kawy są chrupiące a po 24 godzinach nabierają wilgoci i stają się miękkie.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation