Wnętrza

Architektura

Sałatka z kurczakiem

Składniki

1/2 szklanki pęczaku
3 łyżki oliwy
30 dag piersi kurczaka
40 dag zielonej fasolki szparagowej
3 dymki ze szczypiorem
2 szklanki ziaren świeżej kukurydzy
1 łyżka świeżego majeranku
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki posiekanych szalotek
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
15 dag koziego sera

Sposób przygotowania

Gotujemy pęczak w osolonej wodzie, odcedzamy i osączamy. Na łyżce oliwy smażymy kurczaka (po 7-8 minut z każdej strony). Studzimy, kroimy w centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (4 minuty), odcedzamy. Łączymy z pęczakiem i kawałkami kurczaka oraz posiekaną dymką i kukurydzą. Mieszamy resztę oliwy z majerankiem i solą, rozgniatając ziarenka soli widelcem. Ucieramy z octem, dodajemy szalotki i musztardę. Polewamy składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy pokruszonym kozim serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation