Kuchnia

desery

TORT KOKOSOWO-MALINOWY

http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2013/02/tort-kokosowo-malinowy.html

Składniki na malinową galaretkę:

pół kilograma malin (użyłam mrożonych)
4 łyżki cukru pudru (można użyć mniej)
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki malinowe (użyłam jednej galaretki i dwóch listków żelatyny)

Wykonanie:

1. Tortownicę o rozmiarze 18-20 cm wyłóż folią spożywczą.
2. Rozmrożone maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito aby oddzielić przecier od pestek.
3. W 150 ml wrzącej wody wymieszaj galaretki.
4. Dodaj do malin cukier puder i sok z cytryny.
5. Wymieszaj kilka łyżek przecieru z galaretką ( Nie czekałam aż przestygnie) i przelej do tortownicy.
6. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała (u mnie wystarczyły dwie godziny).

Składniki na biszkopt kakaowy:

100 gramów mąki
100 gramów cukru
3 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.


Składniki na masę serową:

ok. 1 kieliszka Malibu (lub innego likieru kokosowego, ewentualnie kilka kropel olejku kokosowego)
500 gramów mascarpone
500 gramów kremówki
7 łyżeczek żelatyny w proszku (użyłam 12 listków żelatyny)
1,5 szklanki cukru pudru
pół szklanki wrzątku
pół szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Żelatynę wsyp do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia.
3. Wymieszaj ser z połową cukru pudru i likierem za pomocą trzepaczki. Dodaj do sera wiórki kokosowe (jeżeli ich używasz).
4. Ubij kremówkę na luźniejszą bitą śmietanę z pozostałą połową cukru pudru.
5. Około 4 łyżki bitej śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną. Miksuj ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę.
6. Od razu dodaj kilka łyżek bitej śmietany do mascarpone - wymieszaj trzepaczką, aby rozluźnił się ser.
7. Dodaj pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Musisz działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączysz ją z serem.


Wykończenie ciasta:

1. Biszkopt obróć do góry nogami (spód jest zawsze równy).

Ciasto na zdjęciu ma 20 cm.
2. Połowę masy serowej wyłóż na biszkopt.


Krem na zdjęciu jest bez wiórek kokosowych.

3. Na środku ciasta umieść malinową galaretkę.
4. Na galaretkę wyłóż pozostałą część masy serowej.
5. Wstaw ciasto na noc do lodówki.
6. Na drugi dzień udekoruj ciasto wiórkami kokosowymi, zmielonymi pistacjami i świeżymi malinami posypanymi cukrem pudrem.

Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation