Kuchnia

przepisy i diety

Bananowe muffinki razowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Składniki na 12 muffinek:
Mąka pszenna razowa (typ 2000) - pół szklanki
Mąka żytnia razowa (typ 2000) - pół szklanki
Kakao - łyżka
Miód - cztery łyżki
Jajo - sztuka
Jogurt naturalny - szklanka
Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
Otręby owsiane - 2/3 szklanki
Orzechy włoskie - garść (ok.30g)
Banan - sztuka

Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, otręby i orzechy).
Mieszamy składniki mokre (miód, jajo i jogurt).
Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy - do masy dodajemy pół banana pokrojonego w kosteczkę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Wykładamy foremki papilotkami (w razie braku można użyć papieru do pieczenia) i nakładamy do nich ciasto na ok. 3/4 wysokości, wierzch przyozdabiamy plasterkiem banana.
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190ºC i pieczemy przez ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation