Nauka i natura

Ciasta

Jabłecznik bez mąki, bez masła!

Składniki na małą keksówkę
4 jabłka
1 duży banan
pół szklanki słonecznika lub migdałów blanszowanych
1 duże jajko
łyżka gęstego jogurtu
3/4 szklanki otrębów owsianych (w tym 2 łyżki do wysypania formy)
2 łyżki cynamonu
2 łyżki miodu lub cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju rzepakowego

Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w kosteczkę, smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej z dodatkiem łyżki cynamonu i pół łyżki płynnego miodu. Kiedy jabłka zaczną puszczać śluzowaty sok, przykrywamy i dusimy je około 5-10 minut. Banana w tym czasie blendujemy z jajkiem, a słonecznik/ migdały mielimy np. w młynku do kawy albo malakserze na mąkę. Taką ''mąkę'' wsypujemy do banana, dodajemy pozostałe składniki (jogurt, otręby, cynamon, czubata łyżka czegoś do słodzenia, olej), mieszamy. Nasze pół- miękkie jabłka przekładamy wraz z ewentualnym sokiem do formy wysmarowanej dokładnie odrobiną oleju i wysypanej dwiema łyżkami otrębów. Na jabłka nakładamy warstwę ciasta, by pokryło ono owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut aż ciasto będzie złoto- brązowe.
Studzimy do góry nogami, po 15 minutach kiedy forma nie jest już gorąca, obkrajamy ciasto dookoła i wyjmujemy z formy tak, by jabłka były do góry, a ciasto na dole. Oczywiście kawałki jabłek, które przyczepią się do dna formy kładziemy do góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation